فرهنگ مردم یونان
فرهنگ مردم کشوریونان
مردم يونان متاثر از فرهنگ باستان خود به تاريخ ايران و ساير مردم شرق نگاه مثبت دارند و برحسب رسوم بجا مانده از قبل در مواجه با ايرانيها احساس مثبت خود را بروز ميدهند. یونان كشوری است كه به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصی كه دارد به بخشها و محدودههای مختلف تقسیم شده و مكانهای دیدنی متنوع موجود در آن تفاوتهای خیلی زیادی با هم دارند. در بخشهای مختلف یونان گویشها، آداب و رسوم، رقصها و افسانه های متفاوتی رایج است.
در هر بخش یونان بزرگ كه در طول قرنها سنتهای خود را به وجود آوردهاند، هیچ روش یكسان و مشابهی برای انجام دادن كارها وجود ندارد. ولی بعضی از این سنتها بیشتر از بقیه مورد قبول عموم واقع شدهاند. البته آنها باورها و اعتقادات بیشماری دارند كه پرداختن به همه آنها به زمان زیادی احتیاج دارد و ما به ناچار فقط به برخی از آنها اشاره می كنیم. كشور يونان پس از سالهاي پررونق اين كشور در عهد باستان و با حمله امپراطوري رم ، دستخوش تحولات گوناگوني گرديد و تا قرن نوزدهم طي دورههاي طولاني تحت سلطه كشورها و قدرتهاي بزرگ منطقهايي قرار گرفت و در اين رهگذر ، فرهنگ ، آداب و رسوم و شيوه زندگي مردم اين كشور تحتتاثير فرهنگهاي خارجي بوده است.
پيش از استقلال يونان در سال 1829 اين كشور چند قرن تحت سلطه امپراطوري عثماني قرار داشته و تمام شئون اجتماعي و سياسي آن دستخوش تاثير ميگردد.
طولاني بودن حضور تركان عثماني در يونان بر شيوه زندگي ، آداب و رسوم، تغذيه ،آمد و شدها ، اسامي اثر ميگذارد و هزاران لغت تركي وارد زبان يوناني كه كمترين قرابت را با اين زبان داشته ميگردد.
این كشور اگر چه از بعد جغرافيايي در قاره اروپا واقع شده و از بعد سياسي بعد از جنگ جهاني دوم عملاً در اردوگاه غرب قرار داشته اما به كشوري غربي كه داراي فرهنگ شرقي است معروف است كه علت عمده اين جنبه متاثر از ارتباطات طولاني مدت با كشور تركيه فعلي و امپراطوري عثماني سابق بوده است، لذا بسیاری از آداب و رسوم مردم این کشور غربی تحت تاثیر صبغه شرقی قرارگرفته است.
فرهنگ اصالت خانواده
مردم يونان تحتتاثير فرهنگ غربي كاملاً متاثر از مسائلي مانند: آزادي در انتخاب لباس،برابري زن و مرد ، روابط آزاد پسر ودختر قرار گرفتهاند با اينحال خانواده جايگاه ويژهاي دارد و بنياد خانواده از نهادهاي اجتماعي تاثيرگذار بر رفتار مردم محسوب ميگردد.
زنان در جامعه يونان پس از ازدواج كاملاً به اصالت خانواده معتقدند و اعضاي يك خانواده همانند جوامع اسلامي نسبت به هم داراي عاطفه و احساسات گرم ميباشند .
فرهنگ مصرف مشروبات الكلي
عموم مردم اين كشور از مشروبات الكلي استفاده مينمايند و اين موضوع يكي از رسوم به جا مانده از عهد باستان ميباشد، در برخي جزاير مشروبسازي داراي قدمت ديرينه است.
فرهنگ رانندگي
فرهنگ رانندگي در مقايسه با كشورهاي اروپايي در سطح پائينتري قرار دارد، برخي از مردم اين كشور در رانندگي ملاحظات قانوني را نمينمايند و تخلف در رانندگی نیز عادت شده است.
فرهنگ ازدواج
در یونان عروسها روبنده قرمز و یا زرد داشتند كه نماد آتش بوده است. این روبندهها با رنگهای درخشانشان برای حفظ كردن عروس از دست اجنه ها و ارواح شیاطین استفاده میشده است.
همچنین انگشتر الماس نماد قطرههای اشكهای خدایان بوده است و اعتقاد داشتند كه الماس نشان دهنده شعله های عشق نیز هست.
یك عروس یونانی روز عروسیاش همراه خود یك حبه قند می آورده تا مطمئن شود زندگی شیرینی در انتظارش است، البته به جای قند می توانسته با خود گیاه عشقه نیز بیاورد.
جشن عروسی هم معمولاً شب برگزار می شده و در مهمانیهای مجللشان به عیش و نوش، خوردن، نوشیدن و رقصیدن مشغول می شدند، كه این رقصها شامل رقصهای مشهور دایرهای شكل یونانی می شده است. موقع چیدن ظرفها آنها را به خاطر خوش شانسی محكم روی زمین می كوبیدند و جالب اینكه روی سر نوازندهها پول می ریختند! برای خوشآمدگویی به مهمانان مغز بادام با روكش شكلات با اسم محلی Koufeta می دادند.
فرهنگ مذهب
جامعه يونان در ميان كشورهاي غربي مذهبيترين مردم را داراست، كه كليسا نقش بارزي در جامعه دارد و عليرغم جدا بودن دين از سياست ،اما كليسا يكي از پايههاي قدرت است و مردم يونان تحتتاثير مذهب و براساس آداب رسوم بجا مانده از گذشته به كليسا و حضور در آن اهميت زيادي ميدهند و اغلب مردم اين كشور هنگام عبور از كنار كليسا با حركات خاص مسيحيان به كليسا اداي احترام مذهبي ميكنند.
فرهنگ زندگي با حيوانات
يكي از رسوم موجود در اين كشور زندگي با حيوانات خانگي از جمله سگ و گربه ميباشد، مردم اين كشور زندگي با حيوانان خانگي را به عنوان يكي از عادات جاري خود نهادينه كردهاند و فروشگاههاي فروش تغذيه حيوانات به وفور در سطح شهرها يافت ميشود.
در اين راستا كاهش سطح ازدواج و تمايل به زندگي غيردائم سبب تنهايي بسياري از مردم شده كه حيوانات را همدم مناسبي ميدانند.
فرهنگ نگاه مثبت به شرق
مردم يونان متاثر از فرهنگ باستان خود و نگاه مثبت به تاريخ ايران نسبت به مردم ايران و ساير مردم شرق ( به استثناء تركيه ) نگاه مثبت دارند و برحسب رسوم بجا مانده از قبل در مواجه با ايرانيها احساس مثبت خود را بروز ميدهند.
فرهنگ توجه ويژه به كودكان
مردم يونان نگاه مثبت، احساسی و توام با محبت نسبت به كودكان دارند و هنگام مواجه شدن با هر كودكي احساس عاطفي خود را نشان ميدهند، لازم است در مقابل كودكان يوناني نيز اين احساسات توسط خارجيها جهت ارتباط بهتر نشان داده شود.
فرهنگ سفرهاي هفتگي ، فصلي و ساليانه
عموم مردم يونان و بويژه شهر آتن تعطيلات آخر هفته را در خارج شهر در سواحل و در تعطيلات چند روزه در روستاها و در تعطيلات فصلي در جزاير و مناطق دورتر سپري ميكنند.
در طول تابستان ماه آگوست تقريباً كشور يونان تعطيل است و بنا به رسم موجود در ميان مردم عموماً به جزاير و عدهاي نیز به ساير كشورها سفر ميكنند .
نگاه منفي به رژیم صهیونیستی- امريكا و انگليس
مردم يونان برحسب آموزشهاي دينی ارتدكس نسبت به يهوديها و رژيم صهيونيستي و همچنين سياستهاي امريكا كه متاثر از حمايت امريكا از حكومتهاي ديكتار پيشين اين كشور است و همچنين از سياستهاي انگليس بدبين ميباشند و اين نگاه به يكي از رسوم تبديل شده ، اما اين موضوع در سياست يونان جاري نيست و نوعی نگاه و آداب اجتماعي مذهبي محسوب ميشود.
حضور در رستورانها
يكي از رسوم موجود در ميان مردم حضور مداوم و طولاني مدت در كافه ، رستورانهاست كه در فصول مختلف و بويژه در بهار و تابستان در رستورانهاي نزديك ساحل اوقات خود را سپري ميكنند و با نوشيدن يك يا دو قهوه چند ساعت به گفتگو و تبادلنظر ميپردازند.
مردم يونان به مردمي پرحرف معروفند كه عموماً كلام خود را نيز بلند ادا ميكنند و بسياري بر اين عقيدهاند كه اين رسم از تركهاي عثماني به اين كشور منتقل شده است.
خرسندي از تمجید
عموم مردم يونان بر حسب نگاه ويژه و مثبتي كه به پيشينه تاريخي خود دارند در مقابل تعريف و تمجيد از فرهنگ گذشته و حال اين كشور واكنش مثبت نشان ميدهند و بسيار خرسند ميگردند و اين موضوع سبب تسهيل براي ايجاد ارتباط نیز ميگردد.
فرهنگ ارتباط
مردم اين كشور بر حسب فرهنگ فعلي و قبلي خود هنگام مواجه شدن با يك ديگر احساسات خود را در قالب دست دادن نشان ميدهند اما عموماً مردها با يكديگر دست ميدهند، اما مردها با زنها دست و روبوسي ميكنند، اين عمل هنگام خداحافظي نیز رخ ميدهد.
بازارهاي هفتگي
بازارهاي محلي در محلات شهر آتن و ساير شهرها به صورت هفتگي به نام شنبهبازار ، يكشنبه بازار وجود دارد، كه عموم مردم خريد هفتگي ميوهجات و ساير خوراكيها را از اين بازارها تهيه ميكنند و امروزه این موضوع به عنوان یکی از عادات مردم در خصوص خرید تبدیل شده است.
سيگار:
اكثر مردم يونان سيگاري هستند و اين عادت در ميان زنان بيشتر به چشم ميخورد و دانشآموزان از سطح راهنمايي نيز سيگار كشيدن را شروع ميكنند، بيشترين درصد سيگاريها در اروپا مربوط به يونانیها ميباشد.
چشم زخم
چشم زخم یا چشم شور یكی از مشهورترین خرافات یونانی است كه ریشه آن به فرهنگ هلنی و دوران بتپرستی آنان باز میگردد. در نقاشیهای قدیمی یونانی مربوط به دویست سال پیش تصویر چشم دیده شده است، چراكه فكر می كردند تصویر چشم، چشم زخم را از آنها دور میكند. چشم زخم در تمام سرزمینهای یونان شناخته شده است، همیشه میتواند به انسانها ضربه بزند و هیچ كس در برابر آن ایمن نیست.
آیا برایتان اتفاق افتاده كه كسی از شما تعریف كند و بهتان بگوید امروز چقدر زیبا شدهاید و بعد بلافاصله سردردی وحشتناك بگیرید؟! آنها این قبیل اتفاقات را به چشم زخم نسبت می دهند. (البته خود ما نیز چنین اعتقاداتی داریم!)
البته چندین راه برای مقابله با چشم زخم وجود دارد. یكی از مطمئن ترین راهها استفاده از پر است. بیشتر مردم در لباس و یا در جیبشان یك پر نگه میداشتند. یك روش دیگر برای مقابله با چشم زخم این بوده كه روی یك طلسم آبی تصویر یك چشم را می كشیدند و از آن به عنوان دستبند و یا گردن بند استفاده می كردند. به جای طلسم آبی از مهرههای آبی هم می توانستند استفاده كنند. ولی بیچاره آنهایی كه خودشان چشم آبی داشتند!!
چون مردم فكر می كردند این افراد چشم شوری دارند و بنابراین اصلاً دوست نداشتند آنها ازشان تعریف كنند. اگر احیاناً یك انسان چشم شور ازشان تعریف می كرد، در بین آنها رسم بود كه بر زمین آب دهان می انداختند و گاهی برای اطمینان بیشتر كه حتماً بلا ازشان دور شود این كار را سه بار انجام می دادند.
روز سه شنبه
نحسترین روز در طول هفته برای مردم یونان روز سهشنبه است. چراكه در بیست و نهم سال 1453 در چنین روزی طی یك اتفاق غیر قابل تصور شهر قسطنطنیه از دست یونانیان خارج شد و به دست تركان عثمانی افتاد. گفته شده است كه اگر داد و ستد و یا كسب و كاری در این روز شروع شود، نشانه بدی برای صاحبانش خواهد بود و بیشتر یونانیها به این گفته اعتقاد دارند و میگویند شروع كردن هر كاری در روز سه شنبه عاقبت خوشی ندارد.
عدد 13
عدد 13 برای یونانیان نشانه خوشبختی و خوش شانسی است. البته اگر روز سیزدهم و سهشنبه مصادف شوند اصلاً نشانه خوبی نیست و برایشان بدبختی به همراه می آورد. بنابراین اگر روز سیزدهم ماه به سه شنبه بیفتد خیلی حواسشان را جمع می كنند و مراقب اوضاع هستند. البته این عدد به تنهایی خوش شانسی می آورد و در برخی از مناطق یونان می گویند كه 13 نماد حضرت عیسی و حواریونش است.
البته ما هم نباید فراموش كنیم كه یونان در المپیك سیدنی 13 مدال را از آن خود كرد، پس عدد 13 نمیتواند نحس باشد!!
استخوان خفاش
برخی از مردم معتقد بودند كه استخوان خفاش نماد خوش شانسی است. این افراد یك استخوان كوچك خفاش را همیشه حتی وقتی كه بیرون می رفتند با خودشان می بردند. منتها تنها مشكل آنها تهیه كردن استخوان خفاش بود، چون كشتن خفاش را خیلی بد می دانستند. البته در برخی از جزایر كاملاً خلاف این پندار را داشتند و معتقد بودند خفاش نشانه بدبختی و بدشانسی است.
خروس
خروس برای یونانیان نماد مرگ و بدبختی بوده است. اگر آنها می دیدند و یا می شنیدند كه خروسی در حال قوقولی كردن است، برای رفع بلا شعری را بدین مضمون « از اینجا برو… از اینجا برو و برای من خبرهای خوب بیاور..» را می خواندند.